

Womengroup in Tikoshi responsible for the communitygarden.
Van Tikoishi/Orpirikata, naar Nairobi, Laikipia, Lemek, Emarti, Nkoilale en weer Nairobi
Ongeveer één keer per jaar brengt een delegatie van het bestuur van Friends of the Maasai een werkbezoek aan de Maasai gemeenschappen in Kenia waarmee we nauw samenwerken. Steeds opnieuw blijkt dat deze bezoeken leiden tot veel inspiratie en kennisuitwisseling met als resultaat dat de impact van de activiteiten ter plaatse continu verbetert. Lees hierna het verslag van de fieldtrip in augustus 2024.
In augustus 2024 zijn bestuurslid Stefan Schuwer, zijn partner Brigitte Arts en Reinier Gerrits afgereisd naar Kenia. Voor Reinier is het een eerst kennismaking met Kenia en de Maasai, ontstaan vanuit een diep verlangen om zich meer met Afrika en de bevolking van Afrika te verbinden. We worden weer begeleid door onze fantastische chauffeur/entrepeneur/Maasai leider Nelson Kirrokor. Nelson heeft veel ervaring met community development in zijn eigen community in Nkoilale (regio Narok, vlak bij de Maasai Mara).
Het doel van de reis is divers:
-
De contacten met de 2 Maasai communities in Orpirikata en Tikoishi verder verdiepen, diverse lopende projecten bespreken en inventariseren welke plannen er voor de komende jaren zijn
-
Met de Maasai stappen zetten om 3 centra voor permacultuur op te zetten
-
Bezoek aan community in regio Laikipia
-
Kennismaken met Nomad Child Foundation
-
Bezoek aan testboerderij “Mara Elephant Project”
-
Bezoek aan waterproject in Nkoilale
Orpirikata en Tikoishi
De ontvangst in deze beide communities was weer aller hartelijkst. Faith Katita Supeet (uit Tikoishi) en Purity Ntanin Meikan (uit Orpirikata) zijn de oprichter, voorzitter en aanjager van de 2 stichtingen in hun beide communities. We spreken hen en hun mede bestuursleden gedurende 2 x 2 dagen intensief. De mensen, het vee, de tuinen staan er goed bij. Er is veel regen gevallen in het voorjaar, en dat zie je terug aan de gezondheid van mensen en dieren. Heel fijn om te zien!
We bezoeken de projecten die in de vorige jaren zijn gerealiseerd. De community gardens (omheind met een splinternieuw hek tegen het wild dat de oogsten opeet) doen het prima, evenals de kitchen gardens. De mensen zijn erg blij met de kitchen gardens, waar ze groente voor eigen consumptie verbouwen.
De watervoorziening is voor dit moment ook op orde, maar de wens om de dure diesel te veranderen in zonnepanelen is groot. We hebben een uitgebreid gesprek daarover, met name hoe we dit project kunnen financieren en hoe er voldoende geld wordt gereserveerd voor toekomstig onderhoud. Er is (naast de wens om over te stappen op zonnepanelen)
ook grote behoefte aan een betere kwaliteit (= minder zout) water en meer distributiepunten. We spreken af dat de beide communities beter gaan monitoren hoeveel water wordt opgepompt en wordt verkocht en hoeveel geld de diesel per jaar kost. Dit inzicht moet de basis vormen voor een duurzaam waterproject voor de lange termijn.

De watervoorziening is voor dit moment ook op orde, maar de wens om de dure diesel te veranderen in zonnepanelen is groot. We hebben een uitgebreid gesprek daarover, met name hoe we dit project kunnen financieren en hoe er voldoende geld wordt gereserveerd voor toekomstig onderhoud. Er is (naast de wens om over te stappen op zonnepanelen)
ook grote behoefte aan een betere kwaliteit (= minder zout) water en meer distributiepunten. We spreken af dat de beide communities beter gaan monitoren hoeveel water wordt opgepompt en wordt verkocht en hoeveel geld de diesel per jaar kost. Dit inzicht moet de basis vormen voor een duurzaam waterproject voor de lange termijn.

We tekenen met de besturen van de beide CBO’s een MOU (Memorandum of Understanding) waarin we als Friends of the Maasai toezeggen beide communities voor een periode van 10 jaar te ondersteunen op 3 specifieke terreinen: water, landbouw/voedselzekerheid en educatie&ondernemerschap. Deze 3 topics zijn voortgekomen uit een workshop met de beide communities in januari 2023 waarin de gemeenschappen hun prioriteiten voor de toekomst hebben bepaald.
We zetten de eerste stappen om met beide CBO’s te komen tot een 5 en 10-jaarplan voor de beide communities, met name gericht op de 3 thema’s waarbij we hen als Friends of the Maasai gaan ondersteunen. En er ontstaat bij de Maasai spontaan het idee om volgend jaar een Maasaiwalk te organiseren, van Tikoishi naar Orpirikata.
Via de Nomad Child Foundation (Naserian Kirrokor) naar Laikipia
Na 4 dagen en een uitgebreid afscheid reizen we verder, met Faith en Purity, via Nairobi naar Laikipia. In Nairobi ontmoeten we Naserian Kirrokor, de oprichtster en voorzitter van de Nomad Child Foundation. Zij heeft veel ervaring met het opzetten van mentorship programma’s om de jonge vrouwen en mannen in de Maasai communities te helpen bij het ontwikkelen van hun talentenen onderwijs beter te kunnen volgen. Ook richten deze programma’s zich op het bevorderen van gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Beide CBO’s uit Tikoishi en Orpirikata zijn ook bezig om dit soort ontwikkelingsprogramma’s op te zetten. De eerste meerdaagse sessie is in december 2023 geweest, met steun van Friends of the Maasai. We spreken af dat Naserian Faith en Purity gaat helpen bij het verder ontwikkelen van hun mentorship-programma.
In Laikipia hebben we 2 lange vergaderingen over het opzetten van 3 permacultuur centra. 1 in Nkoilale (community van Nelson), 1 in de buurt van Tikoishi en Orpirikata en 1 sublocatie op 1 uur rijden van Laikipia. Vanuit de communities Nkoilale, Tikoishi en Orpirikata is veel behoefte aan kennis over permacultuur “om de hoek”, om zo de permacultuur projecten die 2 jaar geleden zijn gestart veel beter te kunnen doorzetten, uitbreiden en verbeteren. Het permacultuur centrum in Laikipia (opgezet door Joseph Lentunyoi) is hierbij het grote voorbeeld.
We zetten goede stappen, de lead is en blijft natuurlijk bij de initiatiefnemers van dit plan: Faith, Purity, Nelson en Joseph.
We brengen ook nog een bezoek aan de community Lekiji, waar in enkele jaren tijd een uitstekende community garden is opgezet, met steun van Joseph. Het bijzondere aan Lekiji is dat hier diverse inheemse groepen bij en met elkaar leven. Een echte smeltkroes dus. In Laikipia zijn we ook nog aanwezig bij een workshop zeep maken, een vaardigheid die ook door de mensen van Tikoishi en Orpirikata is geleerd.

Mara Elephant Project in Emarti (regio Narok)
Na een lange rit door prachtige landschappen en de ruige natuur van Laikipia, via Lemek (waar we overnachten) komen we in Emarti. Onderweg nemen we afscheid van Purity en Faith, die weer naar hun dorpen teruggaan.
In Emarti worden we door projectleider Abiguel Pertet rondgeleid. Op deze proefboerderij testen ze het kweken van gewassen die niet door het wild worden opgegeten, maar die wel een bijdrage kunnen leveren een het verbeteren van het leven van de Maasai. Na enkele jaren testen is uitgevonden dat het wild (inclusief de olifanten) niet houdt van: rozemarijn, chili-pepers, lavendel, titriplanten en de zgn citrio dora/citrus scented bleu gum. Deze planten kunnen succesvol worden verbouwd, en daarna verkocht aan een fabriek die cosmetica maakt waarvoor deze planten grondstof zijn. De volgende stap is het enthousiasmeren van de lokale Maasai communities om planten te verbouwen die ze kunnen verkopen om met de opbrengst elders eten te kopen. Al met al een erg interessant project!

Bezoek Nkoilale
In Nkoilale is de NCDF (Nkoilale Community Development Foundation) actief onder de bezielende leiding van Nelson Kirokkor. We maken kennis met het waterproject dat hier 10 jaar geleden is aangelegd, en 2 jaar geleden is uitgebreid met het plaatsen van een aantal water-ATM’s. Bij deze ATM’s kun je dmv een token (waar je geld op kan zetten) water kopen: Ksh 5 voor 20 l (Ksh 5 = ca 3,5 Eurocent). Hiermee heeft de bevolking van Nkoilale altijd toegang tot schoon en dus veilig drinkwater. Het water komt uit een bron hoog in de heuvels. Dit project is een uitstekend referentieproject voor het waterproject waar de communities in Tikoishi en Orpirikata behoefte aan hebben. En Nelson is altijd bereid zijn kennis en ervaring met hen te delen. [noot: In september 2024 is een delegatie van de besturen van de CBO’s uit Tikoishi en Orpirikata in Nkoilale op bezoek geweest.] We bezoeken natuurlijk ook het craftcenter, waar producten van de lokale bevolking worden verkocht (sierraden, zeep, riemen, schalen ed.).

We slapen in de tuin van Nelson, in 2 tenten. We maken kennis met het fantastische gezin Kirokkor: Nelson, zijn vrouw Lucy en 9 kinderen (waarvan 4 door Lucy en Nelson geadopteerd!). Een erg warm gezin, alle kinderen helpen mee en zorgen voor elkaar. De volgende ochtend laten de kinderen ons zien hoe ze van koeienpoep biogas maken, waarop wordt gekookt. Over duurzaamheid gesproken…
Terug in Nairobi
Na een hartelijk afscheid van het gezin Kirokkor rijdt Nelson ons terug naar Nairobi. Daar hebben Stefan en Brigitte nog diverse ontmoetingen met studenten die vanuit hun stichting StandUp4Talent worden ondersteund bij hun studie.
Het was een drukke, zeer boeiende en leerzame reis!
